петък, 7 октомври 2011 г.

Кметът на Айтос крие участието на сестра си в общински проекти


Кметът на Община Айтос Евгени Врабчев крие участието на сестра си Татяна Врабчева в проекти, финансирани от общината. Градоначалникът умишлено избягва да отговаря на въпроси колко пари получава сестра му от общинския бюджет и защо е консултант на проекти за социални дейности в Айтос.
В същото време днес той е свикал пресконференция, на която да се хвали с единствения спечелен проект в последните няколко години. Целта е прозрачна - да се отклони общественото внимание от истинския проблем - че общината няма капацитет нито да пише, нито да печели проекти, разкриват от СДС-Айтос.
Проектът, с който айтоският кмет се похвали днес, е  „Прочистване, укрепване корита и разширяване на съществуващи диги". Той  обхваща двете реки - "Река без име с три притока", преминаваща през село Малка поляна и река "Славеева река" и е на стойност 620 025,93 лева. Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие е 589 024, 63 лв., а приносът на община Айтос е 31 000 лв.  Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.
В същото време други десетина проекти са с отказано финансиране поради пропуски в документацията, подготвена от Община Айтос, става ясно от отговор на кмета Евгени Врабчев до СДС-Айтос. Партията е подала питането до кмета по Закона за достъп до обществена информация. В него се пита колко са спечелените от Община Айтос проекти, колко са загубените и каква е ролята на оглавяваното от кметската сестра г-жа Татяна Врабчева нестопанско сдружение "Алтернативи" в писането и печеленето на проектите.
"Получихме изключително мъгляв отговор, в който бяха изброени няколко проекта, които Община Айтос уж е спечелила, без конкретика какво представляват те. В същото време се оказа, че по някои от тях парите въобще не са получени, в други общината е само партньор, а по трети заради пропуски в документацията парите са отказани. Такъв е случаят с проект "Изграждане на канализационна мрежа в Айтос", по който Общината е осъдена да плати около 1 млн. лв. на фирма "Северни води". Това умишлено се крие от жителите на града", обясни кандидат-кметът на "Синята коалиция" - Айтос Стоян Колев. Този дълг ще бъде "завещан" на следващия кмет, а ще го плащат всички жители на Айтос. Възможно е дори да няма пари за общински дейности - болници, детски градини, заплати, защото 1 млн. лв. е огромна сума за бюджета на Айтос, чиито собствени приходи са не повече от 7-8 млн. лв. По проект "Красива България" за ремонт на центъра са получени само 50 000 лв. за първия етап, а по втория и третия документацията не е била наред и са платени от общинския бюджет, за да се облагодетелстват определени фирми, с които кметът работи много добре, даде и друг пример Стоян Колев.
В същото време служители от финансовия отдел на общината са били "помолени" да не издават колко плачевно е финансовото състояние на общината.
На въпроса каква е ролята на г-жа Врабчева в изготвянето на европроектите, г-н Врабчев въобще не е отговорил, макар че в града отдавна се знае, че сестрата на кмета е с предимство, когато става въпрос за съфинансиране на проекти от общинския бюджет. Проверка на СДС показа, че за последните два мандата организацията на г-жа Врабчева е получила от бюджета на Айтос 74 600 лв. Това е публична информация от Информационния портал за неправителствените организации в България. "Алтернативи" ползва и общинско помещение от 181 кв. м., а сметките се плащат от общината. "Това е класически конфликт на интереси, в който братът дава на сестра си общински пари. Възмутително!", е мнението на СДС-Айтос.
Кметът Евгени Врабчев не е отговорил и на други въпроси от питането по Закона за достъп до обществена информация - например по какви критерии са подбирани консултантските фирми по общинските проекти и колко пари са получили от бюджета за несвършената работа.
Евгени Врабчев е кандидат за кмет на Айтос за трети мандат. Той е издигнат от БСП, но в левицата в Айтос се появиха брожения и доскорошните му поддръжници подкрепят друга кандидатура - тази на Васил Едрев, бивш шеф на полицията в Бургас. „БСП за пореден път доказа, че е най-демократичната партия и изборът, който направиха колегите потвърди моята кандидатура за кандидат за кмет на БСП. Този въпрос е по-редно да бъде представен към  тях, но те са в ръководството на БСП и ще работят за кандидата на БСП. Това, че в интернет пространството пише, че те издигат Васил Едрев за кмет е друго, не е критерий. Аз твърдя, че в БСП няма разцепление", така коментира Врабчев предателството на доскорошните си съратници. Според кмета на Айтос Интернет-медиите не били достоверен източник на информация и на тях не бивало да се хваща вяра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар