петък, 7 октомври 2011 г.

Спортисти искат свой представител в Айтоска община

Спортисти от различни клубове в Айтос искат да имат свой представител в администрацията на града. Това стана ясно по време на среща-разговор за бъдещето на спорта в Айтос, която се състоя в петък на градския стадион. Срещата бе по инициатива на младежите от СДС- Айтос и кандидатът за кмет на „Синята коалиция" в града Стоян Колев. В нея взеха участие представители на спортни клубове, треньори и състезатели. Председателят на СДС-Айтос Петър Янев и общинският съветник от СДС-Бургас Вълчо Чолаков също уважиха събитието.

„Искаме да чуем реалните проблеми на всеки един спортен клуб на територията на община Айтос и те да бъдат заложени в нашата предизборна програма,  а в последствие да бъдат решени", каза в началото на срещата Стоян Колев.
Като проблем № 1 за клубовете в Айтос се очерта мизерията и окаяното състояние на стадиона в града. Бъдещи и настоящи шампиони на България тренират лете и зиме в зали с изкъртени дюшемета, падащи лепежи, без съблекални. „Децата ни тренират в мизерия, а много от родителите ги спират от даден спорт, защото залата, където се водят тренировките няма елементарен санитарен възел, през зимата температурата е минусова, а спортните съоръжения са стари и порутени. Въпреки тези условия от Айтос излизат много спортисти, които продължават да жънат успехи", споделиха присъстващите на срещата. Те настояха в града да бъде изграден многофункционален спортен комплекс, в който да има място за всеки един спорт.
„Няколко са начините за подобряване на спортната инфраструктура в Айтос  - чрез подготвяне и защитаване на европроекти и чрез публично-частни партньорства", каза общинският съветник от СДС- Бургас Вълчо Чолаков. Той даде пример с развитието на спортната инфраструктура в Бургас, която за последните 4 години осезателно се подобри, благодарение и на работата на зам-кмета по строителство Костадин Марков, който е и областен председател на СДС Бургас.
По време на срещата стана ясно още, че в бюджета на Община Айтос са заложени само  70 000 лева за спорт, които са крайно недостатъчни. Според спортистите един от начините за решаване на този проблем е 1 % от бюджета на Община Айтос, който е около 15 милиона лева, да отива за спорта.
Друг начин за подпомагане на спортните клубове предложиха младежите от СДС-Айтос. Спортни обувки, екипи и купи, принадлежащи на личности, покорили национални и световни върхове да бъдат събрани в кът на спортните постижения. Идеята на младите седесари е спортните трофеи да бъдат разигравани на ежегоден търг, средствата от който да отиват за клубовете в Айтос.
Кандидатът за кмет Стоян Колев прегърна идеята на младите и дари на клуба по лека атлетика в Айтос шпайковете на олимпийският шампион по скок на височина от Монреал  през 1976 година Яцек Вшола. Обувките на поляка бяха закупени от Колев по време на благотворителен търг през пролетта. „Призовавам всеки, който е закупил спортен трофей, да го върне и той да бъде поставен в кът на спортните постижения", каза Стоян Колев. Той дари и средства, необходими за подготовка на айтоските акробати преди участието им в Европейското първенство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар