петък, 7 октомври 2011 г.

Стоян Колев от Айтос поиска толерантност за изборите


Документът остана без подписи, Врабчев и Едрев  не дойдоха, смятали го за формален

Кандидатът за кмет на Синята коалиция в Айтос Стоян Колев поиска толерантност от опонентите си и им предложи да подпишат споразумение, което да гарантира добрия тон в хода на кампанията за предстоящите на 23 октомври местни избори. Срещата между десетимата кандидати за кмет трябваше да се състои в понеделник вечерта в етнографския комплекс „Генгера”, където ги очакваше Колев, заедно с лидера на СДС в града Петър Янев. Всички поканени изказали готовност да подкрепят споразумението, но на срещата се явиха само кандидатите за кметове на ГЕРБ Даниел Орлов, на РЗС – Ивелин Йорданов и на БКП Апостол Божиков. До подписване на документа официално не се стигна, тъй като присъстващите Колев, Орлов и Йорданов  заявиха, че са представители на десни партии, подържат добри отношения помежду си и биха работили в дух на толерантност и без да имат подписи на хартия. Те обаче уважиха Колев въпреки, че всички бързаха за предварително подготвени свои предизборни мероприятия. Орлов заедно с съпартиеца си Николай Колев, който досега беше общински съветник, отделиха време преди да отидат на театър, Йорданов пък, заедно с лидера на РЗС Красимир Костов закъсняха с половин час поради свои ангажименти.
Празни около масата в „Генгера” останаха местата на кандидатите за градоначалник: Атанас Атанасов от Партия на хората от народа, Васил Едрев, издигнат от инициативен комитет, Димитър Марчев от НФСБ, Евгени Врабчев от БСП, Кирил Кирилов от „АТАКА” и Ружди Хасан от ДПС.
„Вижда се кой даде обещания и не ги спазва. Целта беше да покажем взаимно разбирателство и да водим европейска кампания, от която най-големия печелвиш да бъде община Айтос.”, каза Стоян Колев.
Даниел Орлов каза, че е дошъл с резерви в „Генгера”, тъй като не очаквал толерантност от леви партии и очевидно не се изненада, че техните лица ги няма.
Евгени Врабчев, който е кандидат за още един мандат, беше излязъл в айтоските медии с призив за толерантна кампания предварително и не дойде на срещата. „И като кмет съм бил подложен на много удари, но не съм си позволил никога да отвърна с компромат или по друг неподходящ начин. Предлаганото ни споразумение е абсолютно формално и цели да успокои нечия гузна съвест”, смята Врабчев.
 Васил Едрев, който е бивш шеф на ОД на МВР в Бургас, пък каза, че не е счел за необходимо да присъства, тъй като за него не е важно да бъде подписванео споразумение, а да се спазва Закона. „Аз мисля, че е уредено как да се води кампанията. Вероятно Стоян Колев е видял, че същия ден в Пловдив беше подписано такова споразумение и е решил в Айтос да направим същото, в което няма нищо лошо. Но аз смятам, че не е нужно, тъй като ако някой води нетолерантна кампания – от този документ, дори и да е подписан, не следва нищо. Върховенството е на закона”, коментира Едрев.  
Присъстващи в „Генгера” коментираха, че е най-очаквано е отсъствието на кандидатът на „АТАКА” Кирил Кирилов, тъй като той трудно би седнал до бившите си съпартийци Даниел Орлов и Николай Колев. Кирилов през първите две години от изминалия мандат на Евгени Врабчев беше негов заместник, от квотата на ГЕРБ, тъй като тогава партията на Бойко Борисов подкрепяше градоначалника. След като Орлов и Врабчев се скараха, от ГЕРБ поискаха Кирилов да напусне екипа на кмета, но той не се подчини и беше изключен от партията. По-късно беше освободен и от работа в администрацията от самия Врабчев. На тези избори лично Кирилов атакува кметския стол, но от името на „АТАКА”.

Из текста на предложеното споразумение:
декларираме, че:
- няма да използваме служебното си положение за злоупотреба с власт срещу политическите ни опоненти
- ще водим кампанията с прозрачно финансиране, регламентирано от действащото законодателство
- няма да участваме в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите
- ще водим предизборните дебати с реални факти и изпълними обещания, без популистки твърдения и политически спекулации
- независимо от изборния резултат, заедно ще работим за реализацията на всеки разумен политически, икономически и социален проект, който би бил от полза за община Айтос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар